vrijdag 14 februari 2014

In-situ installatie 'TANTE MAR' - Voorschoten - maart 2014Een installatie in het voormalig woonhuis van Tante Mar waar ze van 1936 t/m 2012 heeft gewoond. Na zes jaar de relatie tussen Tante Mar en haar huis te hebben onderzocht heb ik een week voor het huis verkocht werd een installatie gemaakt in het lege huis. De vergroeiing van een mens en een huis die al 76 jaar samen zijn kwam tot uiting in de samensmelting van de projecties op de oude materialen van het huis.PROCES:

Tante Mar ken ik al sinds mijn geboorte, ze was de kraamverzorgster van mijn moeder. Evenals dat ze de kraamverzorgster was van mijn moeders moeder. Niet dat we veel contact hadden, ik zag haar 1 keer per jaar en zelfs dan spraken we elkaar nauwelijks. We vonden elkaar niet perse leuk om het maar zo te zeggen. Toen ik in 2008 een keer met mijn moeder langs ging bij haar thuis, zag ik ineens een hele andere vrouw in een huis dat haar paste als een jas - een beetje grote jas - maar dat kon ze wel hebben. Ze woonde hier al sinds haar 21ste en omdat ze nooit getrouwd is, noch kinderen heeft gekregen is ze hier blijven wonen. Ik raakte gefascineerd door deze relatie tussen haar en het huis. Wat voor een relatie is dat? 

14.01.14 - De makelaar kwam net binnen met een potentiële koper. Terwijl Mar luisterde naar wat hij aan mogelijkheden voor het huis opperde aan zijn klant, zag ik haar hand om de stoelleuning aanspannen.


paars is Mar's lievelingskleur
20.07.13 - In de auto op weg naar het strand - waar ze het allerliefst heen gaat - verteld ze altijd verhalen over vroeger. De route kent ze uit haar hoofd en commandeert deze ook bij elke bocht die we nemen. 


film stil
19.06.13 - De langer ik haar in het huis zie voortbewegen de meer het contact tussen haar en haar huis  me opvalt. Met haar ogendicht kan ze d'r houvast vinden nu ze zelf steeds wankeler wordt.13.03.13 - de verstilling treed in.

25.01.13 - Het huis wordt steeds leger, maar altijd als ik bij haar langs kom lopen we er even heen, drinken een kopje thee en doet Tante Mar haar ronde door het huis - kritisch op hoe Michiel, de kunstenaar die nog boven woont, haar huishouden een eigen invulling geeft nu ze weg is. In haar oude slaapkamer zie ik ijs aan de binnenkant van het raam.

01.06.11 - Het licht in dit huis heeft het zelfde contrast als Tante Mar haar karakter, prachtig, heftig en uitgesproken.
20.05.09 - Zo ervaar ik Tante Mar, alsof ze samensmelt met d'r omgeving, dit beeld is uit 2009, maar pas in 2012 realiseer ik me dat dit is wat ik hier doe.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten