donderdag 16 april 2015

In-situ installatie 'SIGHTLINE' - expo: Q. WHERE DO YOU FEEL IT - Castrum Peregrini, Amsterdam - juni 2014 - Graduation show van de Master Fotografie AKV| St. Joost

Dit werk is geïnspireerd op de relaties binnen de groep mensen die tijdens WWII een periode op de onderduiketage in Castrum Peregrini, aan de Herengracht in Amsterdam doorbrachten. Het begon met het visualiseren van de kijklijnen - van de straat af het appartement in. Overdag moesten de onderduikers onder deze ‘lijnen’ blijven om niet ontdekt te worden. 

Ons collectieve geheugen kent WWII als een zeer negatieve gebeurtenis in de geschiedenis – in dit werk belicht ik de situatie vanuit het gegeven dat deze groep mensen ook zeer bijzondere, levenslange en vrije relaties met elkaar hebben opgebouwd – wat juist ook door die afgesloten situatie kon ontstaan. Tijdens rondleidingen kon het publiek zelf ervaren welk effect de (nu fysieke) kijklijnen op de mensen in de onderduik etage toen had – en ook nu zal hebben op mensen die zich in een zo'n zelfde ‘afgesloten’ situatie bevinden.
De in-situ installatie - onderduiketage - Castrum Peregrini juli 2014


En de video opgenomen in de onderduiketage in samenwerking met alt violist Oene van Geel, danser Kenzo Kusuda, en Lars Ebert.Filmstil SIGHTLINE


PROCES: 


  

Mei 2014, opbouw van de 'kijklijnen' van de straat af het appartement in25.04.14 - Stoffen, kleur, boeken en kunst dit zijn de eerste dingen die me opvallen op deze plek, Gisèle van Waterschoot van der Gracht lijkt een uitgesproken smaak te hebben gehad bij het inrichten van haar appartement in 1940. Ik kan de groep mensen bijna horen als ik naar de afgesleten stoffen kijk.


locatie onderzoek - onderduiketage CP


01.05.14 - Vandaag viel me tijdens mijn onderzoek op dat als je onder de kijklijnen - van de straat af het appartement in - moet blijven dat de vloer een interessant schaduwspel wordt. Het driehoekige appartement, met de lage raamkozijnen geeft lange, scherpe en complexe lijnen weer.Geen opmerkingen:

Een reactie posten