dinsdag 5 mei 2015

REFLECTIES - in-situ installatie als onderdeel van het project 'KOPIE' in 's-Hertogenbosch

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds - WJT


In samenwerking met Caroline O'Breen (Seelevel Gallery) en Michel van de Laar (voormalig restaurateur bij het Rijksmuseum) en Marga Altena (cultuurhistorica verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen) ben ik begonnen aan het project 'KOPIE' dat 21 februari 2016 zal openen in s'-Hertogenbosch.

In het project 'KOPIE' staat het leven en werk van de Bossche kunstschilder, kopiist, fotograaf en schilderijenrestaurator Arnold van de Laar (1886-1974) centraal. Het project bestaat uit drie onderdelen: mijn in-situ installatie in het voormalig atelier & woonhuis van Arnold van de Laar - Sint Jorisstraat 22, Den Bosch, een overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Arnold van de Laar in Museum Slager en een boek waarin deze historische en mijn hedendaagse interpretatie op zijn leven en werk in tekst en beeld samenkomen.28.04.16

Momenteel ben ik een video aan het editten van de 15 min. durende audio-walk door de installatie in het voormalige atelier en woonhuis van A. van de Laar. De trailer is te zien via vimeo: https://vimeo.com/155502350


Opening kunstproject KOPIE 

21.02.16


In-situ installatie - Sint Jorisstraat 22 - Reflecties


Tentoonstelling en boekpresentatie - Museum Slager - Kopie versus Autonomiehieronder kan je mijn onderzoek volgen.

PROCES:


10.09.15

Arnold met tweeling broertje

rood met wit


rood met wit

09.07.15 

DOORZICHTKUNDE

Arnold van de Laar kreeg in 1903-1904 een prijs voor doorzichtkunde, mijn interpretatie van het woord:

 

    Kan je bij het maken van een kopie 'doorzien' wat de Meester bedoelde? Was hij daarom een goede kopiist?

06.07.15

Als de technische verschillen tussen een kopie en het origineel verwaarloosbaar zijn, waaraan kunnen we de een dan van de ander onderscheiden? Kunnen wij dat überhaupt wel met ons bloten oog?
Er bestaan regels voor een daarvan is dat het formaat van het kopie van het origineel moet verschillen.


Het meest verkochte kopie dat A. van de Laar heeft gemaakt in zijn leven.
            Dit is een foto van het origineel met het raster als hulpmiddel voor het kopiëren. 


Wie is dit meisje aan de binnenkant van zijn kast? waarom hangt ze daar?
De 'figuranten' fascineren me.
De ateliers aan de St Jorisstraat zijn al drie generaties in gebruik door de familie, iedereen laat er zijn of haar stempel achter. Hoewel Arnold nog het sterkst ervaren wordt door zijn vele disciplines die hij beoefende. Een 'heilige' plek noemen zij het schildersatelier boven ook wel. Vroeger mochten de kinderen en kleinkinderen er niet komen. Zijn ze uit die nieuwsgierigheid naar die plek in elkaars voetsporen getreden. Ik zie hen ook als een kopie van elkaar. 


10.06.15

Hoe maakte Arnold van de Laar een kopie?
Hoe kan ik zijn kopieën in die tijd plaatsen? Valt dat te vergelijken met een kopie in deze tijd? Kan je in een tijd waar concept, interpretatie en verbeelding een grote rol spelen in de kunst überhaupt nog wel over een kopie spreken?

De Romeinen kopieerden de Grieken, daarom kunnen we nu nog steeds van de Griekse beeldhouwkunst genieten want de originele zijn voor een groot deel verloren gegaan. (bron: Echt/ Vals - schemergebieden van de authenticiteit door Caudia Thunnissen)

Het van Abbemuseum geeft een Chinese kunstenaar toestemming om een serie werken uit hun collectie te kopiëren voor een nieuwe museum in China. Met als doel mensen daar kennis te laten maken/ te leren over de westerse kunstgeschiedenis. Kopieën kunnen dus iets overdragen uit een bepaald tijdperk.

Waar ligt dan de grens met het schenden van auteursrecht? Gaat dat over toestemming, erkenning, geld of macht?


Een afdruk in spiegelbeeld op de andere pagina in het schetsschrift van 
A. vd Laar, door mij gefotografeerd en gekadreerd. Een kopie!? 


  


03.06.15

Een dag in De Archiefkast van Arnold van de Laar, een dag terug in de tijd, de kunstwereld van begin 20ste eeuw. Taalgebruik - formeler dan ik ooit geleerd heb, glasnegatieven gebruikt en ongebruikt en instrumenten om te kopiëren die ik niet kan plaatsen.
Ik vorm kaders in dit geheel, orden en leg vast. Ondertussen begint Plato zich met mijn gedachten te bemoeien…Het instrument

12.05.15

Hoe verhoud het medium fotografie zich tot de kopie?

Een kopie, tegenwoordig is dat een omstreden iets in de kunst, maar Arnold van de Laar was een erkende kopiist die van de gemeente Den Bosch opdrachten kreeg. oa om de 'Kruisdraging' van Bosch te kopiëren in Gent. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten