woensdag 13 april 2016

ENDS MEET - een onderzoek en in-situ installatie in het atelier van Gisele van Waterschoot van der Gracht - Amsterdam.

Een nieuw/vervolg project in Castrum Peregrini 

ENDS MEET, een zoektocht in een wereld van vloeibare grenzen.

Al een aantal maanden geleden ben ik begonnen met een onderzoek in het archief en atelier van Gisèle van Waterschoot van de Gracht bij Castrum Peregrini. In 2014 maakte ik het werk SIGHTLINE in en over de onderduik etage van Castrum. De subtitel van dat werk was een quote van Gisèle: Where is the frontier of LIKE and LOVE? Deze zin is de aanleiding geweest voor dit vervolg onderzoek en het nieuwe werk: ENDS MEET wat half september 2016 getoond zal worden.

Hoe ziet zij deze grens tussen 'LIKE and LOVE'? Is er wel een grens in haar beleving? Aan de hand van teksten en foto's uit haar archief - in combinatie met de antwoorden van het publiek - dat ik deze zelfde vraag stelde tijdens MN8 2014 - komt er een een in-situ installatie waarbij privé en publiek een dialoog aangaan, en misschien wel samensmelten.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds - WJT - In samenwerking met Stichting Castrum Peregrini


Notitie: Gisèle van Waterschoot van der Gracht

10.10.16

Wanneer is een in-situ werk autonoom? Een veel gestelde vraag de afgelopen tijd door mijzelf en ook door anderen. "Als het werk ook buiten de ruimte nog overeind blijft" lijkt het antwoord te zijn.
Wat is voor mij de waarde van huizen en waarom verbind ik me hier steeds aan?
Het atelier en archief van Gisèle heeft mij geïnspireerd om een verhaal te vertellen of beter gezegd een vraag van toen opnieuw te bevragen in het nu. Een vraag geïnitieerd door haar (zie het bovenstaande briefje) gevonden door- en sterk verbonden aan mij - de verteller.

Een archief onderzoek: haar uitingen, door mij geïnterpreteerd en tot een nieuw subarchief geselecteerd, creëren een verhaal dat ik wil vertellen aan mijn publiek. Een verhaal over grenzen, over flexibiliteit van die grenzen - veranderbare kaders. Als je in staat bent grenzen vloeibaar te maken ben je daarin ook kwetsbaar. Het is mens eigen om grenzen weer naar herkenbare kaders te willen buigen. Zelf denk ik dat we altijd moeten proberen grenzen en kaders open te stellen voor nieuwe vormen die we samen maken. Asymmetrie als vertrekpunt levert naar mijn inzien het interessantste resultaat.

Where is the frontier of LIKE and LOVE; een grens die ten alle tijden in alle situaties een eigen antwoord kent.

Tijdens Art Rotterdam 2017 zal dit werk zowel bij Prospects & Concepts als bij Seelevel Gallery te zien zijn (buiten de context). 


21.09.16

Gedachten:
Porselein en Polaroids, een combinatie die veel paradoxen in zich draagt.
Porselein dat nooit vergaat, voor eeuwig is.
Het beeld dat alleen kan ontstaan met licht. licht wat in deze ruimte overvloedig is en toch te kort kwam.
Fotograferen is niet schilderen.
De vormen soms versmelten ze, soms plakken ze enkel aan elkaar, soms vervagen de lijnen, word elke grens vaag - dat is niet het zelfde als versmelten en toch ook wel.

Letters over de poladois - die ontstonden in de installatie afgelopen week samen met het publiek.

beelden volgen...

- Het lichterlaaie van een kras

- Duwen is vallen en andersom 

- Welk gelaat verschuilt zich achter die ander

- Het links van jou is het rechts van mij

- Tegenover tussen staat samenBeelden en tekst uit het 'work in progress' - Ends Meet 1.32 - in Castrum Peregrini.
Tegenover tussen staat samen -MBProces - augustus 2016

Porselein en polaroids - een vloeibaar/ kwetsbaar materiaal en een moment opnamen.
Dit zijn de twee basis ingrediënten voor de tentoonstelling ENDS MEET.


teksten van Gisèle geborduurd in installatie.


Proces - ENDS MEET - maart t/m juli 2016

Onderstaand een selectie van mijn onderzoek in het atelier van Gisèle van Waterschoot van der Gracht. en de vragen die hier mee gepaard gingen. 16 september 2016 zal mijn solo presentatie van deze in-situ installatie als onderdeel van het UNSEEN festival te zien zijn in Castrum Peregrini -
http://castrumperegrini.org/agenda/

De 'blueprints' zijn reproducties van Gisèle haar teksten, foto's of objecten, gevonden in haar archieven. De groene lijnen geven mijn blik weer en creërd daarmee een nieuw archief binnen haar archief. 

Antwoord: publiek MN8 2014Wat betekend het als iemand altijd twee kanten kan zien, ervaren begrijpen en voelen van mensen?


Vormstudies van Gisèle. 
Kan iemand één, twee of zelfs meer zijn of worden? Niet in persoonlijkheid maar in wezen.
Grenzen kunnen vloeibaar zijn in vorm, kan dat ook in je hoofd zo zijn en hoe verhoud zich dat dan tot de publieke wereld - de ander?
Antwoord: publiek MN8 2014


Handen: wat vertellen deze handen over LIKE en LOVE? 
Handen zijn het eerste fysieke contact tussen twee of meer mensen. 
Handen verbinden, ontmoeten, verstrengelen, begroeten, gebaren, … waar ligt de grens tussen het een en het ander? 

Antwoord: publiek MN8 2014Proces - ENDS MEET - september t/m december 2015

Het Atelier van Gisèle van Waterschoot van der Gracht. Ik kijk er rond, maak foto's van teksten, notities, gevonden objecten, kunstwerken en vormstudies, op zoek naar informatie die mij inzicht geeft in hoe Gisèle zelf keek en dacht over haar eigen vraag Where is the frontier of LIKE and LOVE? En hoe zich dat verhoud tot de ontwikkeling die haar atelier sinds eind 2015 door maakt van Privé naar Publieke ruimte.

 

Atelier Gisele - Herengracht AmsterdamGeen opmerkingen:

Een reactie posten